FORGOT YOUR DETAILS?

Dental Offices Red Deer, Dentist Office Red Deer
smileland-slider-2-dentists_feature
smileland-slider-2-dentists_feature - copy
smileland-slider-2-dentists_feature - copy - copy

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τα περισσότερα ορθοδοντικά προβλήματα εμφανίζονται μετά την ηλικία των 7 ετών, όποτε και γίνεται η ανατολή των πρώτων μόνιμων γομφίων και η αλλαγή των πρώτων παιδικών δοντιών (τομέων). Γι’ αυτό και σύμφωνα με σύσταση της αμερικανικής ορθοδοντικής ομοσπονδίας (ΑΑΟ) στην ηλικία των 7 ετών συνίσταται ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος στα παιδιά, από ειδικό ορθοδοντικό. Αν κατά τον έλεγχο αυτό εντοπιστεί κάποιο σκελετικό ή λειτουργικό πρόβλημα ενδέχεται να χρειαστεί το παιδί μια προληπτική φάση ορθοδοντικής θεραπείας (Α' φάση ορθοδοντικής θεραπείας). Τα προβλήματα αυτά χωρίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες:

OΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

α. Συνωστισμός δοντιών (Τα συνωστισμένα δόντια ευνοούν την κατακράτηση πλάκας και δυσκολεύουν τον αποτελεσματικό καθαρισμό τους).

β. Αραιοδοντία (Κενά μεταξύ των δοντιών).

γ. Προπέτεια δοντιών (Αυξημένη κλίση των τομέων στο προφίλ με κίνδυνο τραυματισμού τους).

δ. Έγκλειστα δόντια (Δόντια που δεν έχουν ανατείλει στο τόξο και χρειάζονται ορθοδοντική έλξη για να κατέβουν).

ε. Υπεράριθμα δόντια (Σχηματίστηκε κάποιο δόντι πέραν των αναμενόμενων και εμποδίζει την ανατολή των υπολοίπων).

στ. Συγγενής έλλειψη δοντιών (Λείπει εκ γενετής κάποιο ή κάποια απ τα μόνιμα δόντια).

ζ. Σταυροειδής σύγκλειση (Ένα η περισσότερα μπροστινά δόντια της άνω γνάθου κλείνουν ανάποδα και μπαίνουν μέσα από τα κάτω. Αυτή η ορθοδοντική ανωμαλία δημιουργεί προβλήματα στα δόντια που κλείνουν λάθος, όπως αποτριβή της αδαμαντίνης ή υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων τους και αναγκάζουν την κάτω γνάθο να κλείνει σε μια πιο πρόσθια θέση). η. Πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών (Όταν ένα ή περισσότερα παιδικά δόντια έχουν χαθεί πριν την ώρα τους).

ΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

α. Προπέτεια της άνω γνάθου (Όταν η πάνω γνάθος είναι πολύ πιο μπροστά από την κάτω στο προφίλ ή/και τα άνω μπροστινά δόντια είναι πολύ πεταχτά).
β. Οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου (Όταν η κάτω γνάθος είναι πολύ πιο πίσω από την άνω στο προφίλ).
γ. Προγναθισμός της κάτω γνάθου (Όταν η κάτω γνάθος βγαίνει πιο μπροστά από την πάνω γνάθο στο προφίλ).
δ. Χασμοδοντία (Όταν υπάρχει χάσμα στα μπροστινά δόντια εκ γενετής ή από ορισμένες μακροχρόνιες συνήθειες, όπως θηλασμός δακτύλου).
ε. Υπερσύγκλειση (Όταν τα πάνω δόντια καλύπτουν τελείως τα κάτω όταν τα βλέπουμε από μπροστά. Σε τέτοια περίπτωση ενδέχεται τα κάτω πρόσθια δόντια να συγκλείνουν με τα ούλα των άνω και να τα τραυματίζουν). στ. Οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση (Όταν η πάνω γνάθος είναι στενή σε εύρος και τα πίσω δόντια της πάνω γνάθου κλείνουν μέσα από τα κάτω από τη μια ή και τις δύο μεριές) 
ζ. Ουλικό χαμόγελο (Όταν στο χαμόγελο αποκαλύπτεται μεγάλο εύρος των ούλων).

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πλαγιολίσθηση της κάτω γνάθου (Όταν η κάτω γνάθος «στραβώνει» κατά

το κλείσιμο και η μέση γραμμή των δοντιών δε συμπίπτει. Σε παιδιά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης σκελετικής ασυμμετρίας των γνάθων).
Έξεις [Θηλασμός δακτύλου, πιπίλα, δήξη (δάγκωμα) αντικειμένων, νυχιών κτλπ].

Βρυγμός (Σφίξιμο/Τρίξιμο των δοντιών).       

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Πολλά από τα ορθοδοντικά προβλήματα διορθώνονται επιτυχώς και στην ενήλικη ζωή γι' αυτό και δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός στην έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας. Κάποιες φορές χρειάζεται να γίνει ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες, όχι μόνο για αισθητικούς σκοπούς, αλλά και για λειτουργικούς (διορθώνεται η σύγκλειση των δοντιών, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η δουλειά του θεράποντα οδοντιάτρου στην περίπτωση των οδοντικών εμφυτευμάτων ή των προσθετικών αποκαταστάσεων). Για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ των διάφορων οδοντιατρικών ειδικοτήτων ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

TOP