FORGOT YOUR DETAILS?

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις


 

Γιατί πρέπει να επισκεφτώ ειδικό ορθοδοντικό;

Ο ορθοδοντικός είναι ο οδοντίατρος ο οποίος έχει μετεκπαιδευθεί για επιπλέον 3-4 χρόνια μετά την οδοντιατρική σχολή, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του μόνο στη θεραπεία των διάφορων ορθοδοντικών ανωμαλιών. Μόνο ένας ορθοδοντικός, με τίτλο ειδικότητας από το Υπουργείο Υγείας, είναι κατάλληλος για να τον εμπιστευθεί ένας ασθενής.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η πρώτη ορθοδοντική εξέταση;

Τα περισσότερα ορθοδοντικά προβλήματα εμφανίζονται μετά την ηλικία των 7 ετών, όποτε και γίνεται η ανατολή των πρώτων μόνιμων γομφίων και η αλλαγή των πρώτων παιδικών δοντιών (τομέων).

Γι’ αυτό και σύμφωνα με σύσταση της αμερικανικής ορθοδοντικής ομοσπονδίας (ΑΑΟ) στην ηλικία των 7 ετών  συνίσταται ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος στα παιδιά από ειδικό ορθοδοντικό.

Αν κατά τον έλεγχο αυτό εντοπιστεί κάποιο σκελετικό ή λειτουργικό πρόβλημα ενδέχεται να χρειαστεί το παιδί μια προληπτική φάση ορθοδοντικής θεραπείας (Α φάση ορθοδοντικής θεραπείας)

Γιατί πρέπει να διορθωθούν έγκαιρα οι ορθοδοντικές ανωμαλίες στην προεφηβική ηλικία;

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Α’ ΦΑΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

1. Για να αποφευχθεί τραυματισμός προσθίων δοντιών (π.χ σε προπέτεια άνω τομέων) ή άλλες μη αναστρέψιμες βλάβες (αποτριβή της αδαμαντίνης, υφίζηση ούλων κτλπ)

2. Για να γίνει διόρθωση του προφίλ του ασθενούς πχ. σε περίπτωση προγναθισμού ή οπισθογναθισμού της κατω γνάθου πριν το τέλος της ανάπτυξης επιτρέποντας πιο αρμονική ανάπτυξη των γνάθων τα επόμενα χρόνια

3. Για να βελτιωθεί η μάσηση και η λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος.

4. Για να βελτιωθούν προβλήματα στην άρθρωση του λόγου.

5. Για να γίνει πιο εύκολη η καλή διατήρηση της στοματικής υγιεινής.

6. Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας και νόσων των ούλων.

7. Για να μειωθεί η πιθανότητα μελλοντικών οδοντικών εξαγωγών που ενδεχομένως να χρειάζονταν για τη διευθέτηση του συνωστισμού.

8. Για να βελτιωθεί η αισθητική εμφάνιση των δοντιών στο χαμόγελο και κατά συνέπεια να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση του ατόμου.

9. Σ’αυτή την ηλικία συνήθως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των παιδιών, οπότε έχουμε και καλά αποτελέσματα.

10. Σε αρκετές περιπτώσεις, μετά από μια επιτυχημένη Α’ φάση ορθοδοντικής θεραπείας στη σωστή ηλικία, μπορεί να αποφευχθεί εντελώς μια Β’ φάση θεραπείας στον μόνιμο φραγμό ή να μειωθεί η διάρκειά της.

Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι υπάρχει ορθοδοντικό πρόβλημα και οφείλει να παρατηρήσει ένας γονιός στο παιδί του;

Τα πιο βασικά σημάδια που υποδεικνύουν ορθοδοντική θεραπεία είναι τα εξής:

– Πεταχτά δόντια
– Συνωστισμός δοντιών
– Θηλασμός δαχτύλου
– Προώθηση της γλώσσας
– Προβλήματα άρθρωσης
– Ασυμμετρία στο πρόσωπο
– Στοματική αναπνοή
– Πρόωρη απώλεια δοντιών
– Τρίξιμο δοντιών
– Προπέτεια του άνω χείλους
– Προγναθισμός
– Οπισθογναθισμός
– Καθυστέρηση αλλαγής δοντιών

Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου στο πρώτο ραντεβού στον ορθοδοντικό;

Το πρώτο ραντεβού στο ορθοδοντικό ιατρείο μας είναι δωρεάν και έχει σαν στόχο την πλήρη ενημέρωσή σας καθώς και την καταγραφή του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού του ασθενή. Τις περισσότερες φορές, λοιπόν, είναι απαραίτητη η προσκόμιση πανοραμικής ακτινογραφίας ή/και πλάγιας κεφαλομετρικής ακτινογραφίας για να γίνει εκτίμηση της οδοντικής κατάστασης του ασθενούς. Στο ιατρείο θα ληφθούν στοιχεία απαραίτητα για τη διάγνωση (ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό, ενδοστοματικές και εξωστοματικές φωτογραφίες και αποτυπώματα των δοντιών).

Πόσο διαρκεί η θεραπεία και πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον ορθοδοντικό;

Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες μέχρι και 3 χρόνια. Η πλειονότητα των περιπτώσεων διορθώνεται σε ενάμιση με δύο έτη. Η συχνότητα των επισκέψεων είναι μία φορά ανά 4 – 6 εβδομάδες.

Πονάει η ορθοδοντική θεραπεία;

Συνήθως παίρνει 3-4 μέρες να συνηθίσει ο ασθενής τους νέους του ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών θα νιώθει μια ευαισθησία στα δόντια του – κυρίως κατά τη μάσηση. Στην πορεία οι ενοχλήσεις εξαφανίζονται και παραμένει μόνο μια ελαφριά πίεση στα δόντια, κάθε φορά που γίνεται ενεργοποίηση στο μηνιαίο ραντεβού.

Υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή και στην εκτέλεση της στοματικής υγιεινής;

Ο ασθενής μπορεί να τρώει τα πάντα, αποφεύγοντας όμως τις πολύ σκληρές τροφές (π.χ παξιμάδια, κουφέτα) καθώς και τις τροφές που κολλάνε στα δόντια (π.χ παστέλια, τσίχλες). Η εκτέλεση της στοματικής υγιεινής δεν αλλάζει, αλλά επιβάλλεται να είναι όσο το δυνατόν πιο σχολαστική, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στα ούλα.

Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να βάλω σιδεράκια;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την ορθοδοντική θεραπεία. Καθένας μπορεί, ανεξαρτήτως ηλικίας να βελτιώσει το χαμόγελό του, αρκεί να διατηρεί σωστή στοματική υγιεινή και να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του.

Πολλά από τα ορθοδοντικά προβλήματα διορθώνονται επιτυχώς στην ενήλικη ζωή γι αυτό και δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας. Κάποιες φορές χρειάζεται να γίνει ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες όχι μόνο για αισθητικούς σκοπούς αλλά και για να γίνει πιο εύκολη η αποκατάσταση από τον θεράποντα οδοντίατρο πχ. με οδοντικά εμφυτεύματα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική τη συνεργασία μεταξύ των διάφορων οδοντιατρικών ειδικοτήτων ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι θα γίνει αν μείνω έγκυος κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής μου θεραπείας;

Αν προκύψει εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, με την προϋπόθεση ότι η ασθενής θα ακολουθεί αυστηρά το πρωτόκολλο στοματικής υγιεινής κ αυτό γιατί οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν αυξημένη τάση για ουλίτιδα. Ακτινογραφίες, εξαγωγές και άλλου είδους οδοντιατρικές εργασίες αντενδείκνυνται πλήρως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Είναι μόνιμο το ορθοδοντικό αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Για να αποφευχθεί τυχόν υποτροπή του ορθοδοντικού αποτελέσματος, χρησιμοποιείται ορθοδοντική συγκράτηση, είτε με κινητούς αόρατους νάρθηκες κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε με την τοποθέτηση ενός μόνιμου συγκρατητικού σύρματος από την εσωτερική πλευρά των δοντιών (ακινητοποίηση).

close-up-of-blank-digital-tablet-screen-holding-by-KJ7BH9R

Θέλετε μία αλλαγή στο χαμόγελό σας ;

Κλείστε τώρα ραντεβού!

TOP